top of page

Mi az a lebegő éjjeliszekrény?

Frissítve: 2021. márc. 18.

Ha még sosem hallottál a lebegő éjjeliszekrényekről, akkor ezzel a cikkel kezdd! Itt elmagyarázzuk és részletesen bemutatjuk ezt a bútor típust, hogy a cikk végére már világosan lásd, miért hívják így (és hogy miért nem csak egy hangzatos kifejezésről van szó).


lebegő éjjeliszekrény
kerekített, minimalista lebegő éjjeliszekrény a polcom-polcom kínálatából

A lebegő éjjeliszekrény jelentése


Lebegő éjjeliszekrénynek nevezzük azokat a falra szerelhető éjjeliszekrényeket, amelyek rejtett, kívülről nem látható rögzítéssel rendelkeznek – első pillantásra tényleg olyan, mintha semmi sem tartaná ezeket a fiókos polcokat, ezért nevezik őket “lebegőnek”.


Az izgalmas elnevezés mögött egyébként a “french cleat” rögzítési elv áll, ami nem csak elegáns, de meglepően stabil rögzítést is biztosít. Magyar megfelelője nem igazán van, legalábbis mi még nem találkoztunk vele (ha te igen, írd meg nekünk mindenképp!). Jobb híján így gyakran ékes lécként hivatkozunk rá, mindjárt el is magyarázzuk, hogy miért.


A lebegő éjjeliszekrény felszerelése


Mint írtuk, ékes lécként szoktuk hívni ezt a spéci rögzítési módot, mivel a falra való felszerelést gyakorlatilag két, 45 fokban vágott léccel oldjuk meg: az egyik része az éjjeliszekrénynek (a hátuljára van fixen szerelve), míg a másikat a falra kell erősíteni, és ezt követően csupán annyiból áll a felszerelés, hogy ráakasztjuk az éjjeliszekrényt. Az ékes kialakítás miatt a szekrény stabilan a helyén marad, önmagát támasztja meg, ahogy érintkezik a fallal.


lebegő éjjeliszekrény felszerelése
a "french cleat"-nek nevezett rögzítési megoldás

Lebegő éjjeliszekrények vs. falra szerelt éjjeliszekrények


Elsőre sokunk azt gondolhatja, hogy a lebegő éjjeliszekrény valójában egyet jelent egy falra szerelt éjjeliszekrénnyel, és részben igazunk is van: valóban falra szerelt éjjeliszekrény, de annak egy speciális típusáról van szó. Erre is tökéletesen illik a “nem minden rovar bogár, de minden bogár rovar” analógia, ami kissé átalakítva így hangzik: minden lebegő éjjeliszekrény falra szerelt, de minden falra szerelt éjjeliszekrény lebegő.


A kulcs pedig a rögzítés láthatósága: amikor nem látszik, hogyan van a szekrény rögzítve, akkor hívjuk lebegőnek. Amikor látszik (pl. klasszikus polc tartó konzol), az “csak” egy mezei falra szerelt szekrény lesz.


fiókos éjjeliszekrény
ez például egy lebegő éjjeliszekrény, mert láthatatlan a rögzítése

Sok más bútor is lehet lebegő...


Lebegő polcról biztosan előbb hallottál már, mint lebegő éjjeliszekrényről, hiszen azok jobban elterjedtek. De a lebegő kivitel nagyon sok egyéb bútornál is alkalmazható: így például lebegő sminkasztal, lebegő íróasztal, lebegő TV állvány, fürdőszoba szekrény (a csap alá), és így tovább. Mindegyik esetében ugyanazok az előnyök érvényesülnek: a helytakarékosság, letisztultság és a modern megjelenés.


lebegő sminkasztal
lebegő sminkasztal a polcom-polcom kínálatából

Ha megtetszett a lebegő éjjeliszekrény, nézz körül a kínálatunkban! Ha pedig arra vagy kíváncsi, hogy neked való-e, ismerd meg részletesen az összes előnyét és hátrányát ebben a cikkben.

169 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page