top of page

Olyan legyen a karácsonyi dekorációd, mint a személyiséged – beszélgetés Páll Dorinával

Frissítve: 2021. dec. 5.

Páll Dorina, a My White Notes blog szerzője már 27 évesen elérte azt, amire a legtöbben csak vágyakoznak: egy igazán egységes, letisztult, magazinba illő otthont. Pedig a lakberendezéssel csak hobbiból foglalkozik - hivatását tekintve marketinges. 4 éve él Budapesten, miután felköltözött Pécsről, a blogot pedig két éve indította, és bátran felvállalja, hogy az indulás pillanatában még nem volt annyira kiforrott az ízlése a lakberendezés területén, mint ma - azonban az elmúlt egy évben úgy érzi, végre megtalálta azt az irányzatot és színeket, ami igazán őt képviseli, és aminek hatására a legjobban érezheti magát otthonában.


Erre világít rá a karácsonyi dekorációk kapcsán is: a díszítés akkor érvényesül a leginkább, ha megtalálod a személyiségedhez és otthonodhoz leginkább illő dekorációkat, így lesz esztétikus a környezeted látványa és jóleső az otthonlét az ünnepek alatt. De hogy mik a konkrétumok? A beszélgetésből kiderül.


polcom-polcom: Először is nézzük a trendeket: mi jellemző az idei év (vagy az elmúlt néhány év) karácsonyi dekorációira?


Ha visszatekintünk az idei évre, azt mondhatjuk, hogy idén a természetes színek, és anyagok domináltak, a dekorációktól a textil termékig. Valószínűleg a COVID-19 járvány - amely már 2 éve köztünk van - is közrejátszott abban, hogy a világ a fenntarthatóbb, újrahasznosított termékek irányába terelte a vásárlókat.


A tudatos szemléletmód az idei karácsonyi díszekben is nyomon követhető, ugyanis a nagy skandináv márkák, mint például a Storefactory, a Broste Copenhagen, vagy a ferm LIVING is mind az újrahasznosítható díszek felé tereli a vásárlókat.



A karácsonyfadíszek mellett nagy slágerüket élik a plafonról lelógatott, vagy a falra akasztott csillagok, amelyek szintén papírból készülnek, és könnyen elkészíthetjük őket magunk is. Nem igényel nagy kézügyességet a karácsonyi csillagok hajtogatása, így bátran ajánlom kis hétvégi kikapcsolódás gyanánt.



polcom-polcom: Sokunk számára a karácsonyi dekoráció egyet jelent a karácsonyfa feldíszítésével - azonban ez csak egy “kiindulási alap”. Milyen elemekből állhat össze a teljes dekoráció, és hol érdemes a határt meghúzni, hogy ne legyen se túl kevés, se túl sok?


A karácsonyfa egyértelműen a karácsonyi dekoráció ékköve, viszont a legtöbben december 24-én vagy előtte pár nappal állítják fel a karácsonyfát. Nálam ilyen tekintetben más a helyzet, az első adventi hévégén már feldíszítem a karácsonyfámat, ugyanis az ünnepeket Pécsett töltöm a családommal, nagyszüleimmel, barátokkal. Szeretném minél jobban kiélvezni a karácsonyi hangulatot Budapesten is, ezért korábban pompázik a lakás ünnepi díszítésben.


Mielőtt feldíszíteném a fát, apró kiegészítőkkel szoktam jelezni a tél, és a karácsony közeledtét, például égősorokat helyezek el az ablakokon, a terasz korlátján, sőt a fagyálló növényeket is karácsonyi díszkivilágításba öltöztetem. A fahéj illatú gyertyák mellet előkerülnek a kisebb díszek, például a mécsessel megvilágított kerámia házikók, a havas mini fenyők és az ablakba akasztható papír díszek.



adventi dekoráció

Nagy kedvencem a rénszarvas motívum a karácsonyi textileken, Advent alatt csak karácsonyi takaróban, huzatban szoktam aludni, igazán megdobja az ember hangulatát egy fárasztó munkanap után.


Személy szerint nem szeretem túltolni a karácsonyi díszítést, ahogy az év többi napján, így Advent alatt is inkább a minimalista lakberendezést kedvelem inkább. Csak hogy egy egyszerű példát mondjak, a konyhában van egy mini fenyő, melyet műhóval fújtam le, számomra így tökéletes a dísz: fények és gömbök nélkül, csak úgy natúran önmagában.


polcom-polcom: Mitől marad ízléses, és visszafogott a dekoráció? Tudsz néhány tippet adni az olvasóknak, hogy a megfelelő termék választás mellett mire figyeljenek?


Szerintem ezt mindenkinek a személyisége válogatja, hogy kinek mi az ízléses. Voltam már olyan vendégségben, ahol a piros és a rózsaszín, a lilával keveredett, viszont ha a tulajdonos így érzi jól magát, akkor nekem sincs okom rosszul éreznem magamat az otthonában. Számomra akkor ízléses a dekoráció az otthonomban, ha engem tükröz vissza. Leginkább fehér, bézs, és pasztell rózsaszín árnyalatokkal töltöm fel a tereket, a karácsonyi díszek is ilyen színben pompáznak.


adventi gyertya koszorú

A visszafogottságról is hasonlóképpen gondolkodok, ha valaki extravagáns a hétköznapokban, akkor a karácsonyi dekoráció is ilyen lesz, a hatalmas North Pole szobortól a kertben világító rénszarvasig minden lesz benne. Én a mindennapokban is kicsit visszafogottabban öltözködöm, nem szeretek több színt egymással vegyíteni, inkább a naturális színek és a fekete, amelyek dominálnak a ruhatáramban, és az otthonomban is. Ha ismerjük a kedvenc színeket, a kedvenc felületeket, anyagainkat, akkor úgy gondolom rossz dolog nem sülhet ki belőle, és olyan lesz a karácsonyi dekoráció, mely számunkra ízléses.


polcom-polcom: Végül, kérlek mutasd meg a te otthonodat is - hogyan fest idén, az ünnepekhez közeledve?


Nálam már javában tart a karácsony, pont a hétvégén díszítettem fel a karácsonyfámat. Ahogy az év minden napján, úgy most is a fehér és a pasztell színek jelennek meg a díszítésben. Legutóbb pont egy kedves olvasóm kérdezte, hogy nem unom-e már a színeket, mennyire szoktam variálni a színkombinációkat. Nagyon szeretem ezt a kifinomult színpárosítást, és talán ezért sem tudom megunni, így karácsonykor sem. Szerintem helyettem inkább beszéljenek a képek, remélem adok pár szuper ötletet az olvasóknak!



Tetszett a cikk? Hasonló témákkal készülünk a jövőre nézve is - iratkozz fel hírlevelünkre, így minden új cikkünk közvetlenül az inboxodba érkezhet.


95 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page