top of page

Otthonosan panelben is – interjú a Paneltündérrel

Frissítve: 2021. jún. 29.

Sokan úgy vannak vele, hogy a panel az panel, lehet vele csinálni bármit, ugyanolyan marad - egészen addig, amíg nem találkoztak Székely Krisztivel, azaz a Paneltündérrel.


A kifejezetten panellakások belső tervezésére szakosodott lakberendező szánt szándékkal ellenszegül a panelt lesajnáló véleményeknek, és megmutatja: ezekben a lakásokban is kialakítható praktikus és otthonos élettér. Sőt: csakis tervezés és ötlet kérdése az egész. A limitációkat pedig még előnyükre is lehet fordítani, ha olyan profi segítséget veszel igénybe, mint egy erre szakosodott illető.


Krisztivel arról beszélgettünk, hogy kik szokták őt megkeresni, és milyen kihívások jellemzik munkáját a leggyakrabban: a kis terekben praktikus ötletekre van szükség, hogy kihozza a maximumot, de úgy tűnik, ötleteiből és lelkesedéséből nincs hiány. Számunkra pedig külön öröm, hogy a polcom-polcom termékeket is kreatív eszköztárába illesztette.Székely Krisztina Paneltündér
Székely Kriszti (vagy ahogy sokan ismerik: a Paneltündér) [fotó: https://www.balatonireka.com/]

polcom-polcom: A szakmai specializálódás egy szuper dolog – sok lakberendezővel beszéltünk már, de ilyen érdekes területre specializálódott emberhez nem igazán volt még szerencsém: mivel te kifejezetten panellakások lakberendezésével foglalkozol. Miért pont panel, hogyan jutottál erre az útra?


Hosszú utat jártam be a lakberendezési pályán, mire rátaláltam a szerelem-munkámra, vagyis a kis lakások térszervezésére. 2007-ben lettem lakberendező hivatalosan. Az első projekteimet családi házakban készítettem, később blogolni kezdtem, és rendszeresen írtam nemcsak a saját

oldalamra, hanem különböző online magazinokba is.


Ez nagyon jó korszak volt, de elvette az időt a tényleges tervezéstől, így ezt egy idő után elengedtem. Meg a blog olvasás is alábbhagyott már azóta, és más tartalmakat fogyaszt a közönség. Amikor én is panelbe költöztem családi házból, akkor értettem meg a különbséget, ami

lakberendezési szempontból a két ingatlan típus között van.

Sokkal, de sokkal nehezebb jól és praktikusan kialakítani egy kis lakást, ahol sok a kötöttség, mint egy családi házat. És beleszerettem a kihívásba.

Rájöttem, hogy sokan küzdenek ezekkel a kis lakásokkal, és a menő lakberendezőknek nem ők az ideális ügyfeleik. Szóval én csak azért is nekik akartam segíteni.


konyha és home office
konyha és home office, egy panellakásban

polcom-polcom: A lakberendezői szolgáltatásra sokunk a luxus kategóriaként tekint (írtunk erről már itt) – hogy látod, mekkora igény van panellakások tulajdonosaitól arra, hogy pénzt áldozzanak az otthonuk szépítésére? Mi a legfőbb ok, amiért megkeresnek téged?


Igen, sokszor a klasszikus lakberendezési szolgáltatás valóban luxusszolgáltatásnak számít egy panel lakásban élő számára, viszont én nem ilyen klasszikus lakberendező vagyok. :)


A kislakás tulajdonosok más megfontolásból fordulnak lakberendezőhöz, mint a családi házban élők. Az ő motivációjuk a helykihasználás, a praktikus megoldások megtalálása, a helyiségek funkcióinak összevonása vagy épp elválasztása, mindezt lehetőleg alacsony költségvetésből és meglévő bútorok felhasználásával megoldva. Ezt nagyon nehéz egy olyan lakásban megvalósítani, ami akkora, mint másnak a nappalija. Egyszerűen más nézőpont kell hozzá, ezért keresnek meg engem.


polcom-polcom: Milyen kihívásai vannak a panellakások belső tereinek, amiben eltérnek ezek a projektek például klasszikus társasházi lakásoktól vagy családi házaktól? Ha jól gondolom, az egyik fő adottság a szűkös tér, tehát helytakarékosan kell gondolkodni.


A panel lakások leginkább a falak, a víz-, szennyvíz, valamint a gáz és fűtés csövek kötöttsége miatt jelentenek nehézséget. Nem csak az ott élőknek, hanem a lakberendezőnek is. Nagy térben

gondolkodni, kényelmessé tenni a konyhát, étkezőt vagy nappalit kialakítani - ezek a legnagyobb

fejtörést okozó problémák, amiket egy családi házban sokkal egyszerűbb megoldani.

Itt fokozottan kell figyelni arra, hogy bontás nélkül, a meglévő kiállásokhoz alkalmazkodva hozzunk létre teljesen új elrendezést, akár egy teljesen új stílusban, de meglévő bútorok felhasználásával. Nagy kihívás ez, de én pont ezt szeretem benne.

polcom-polcom: A kis területek, szűkösebb helyek egyik frappáns megoldása a lebegő bútorok használata. Mi a polcom-polcomnál kifejezetten erre specializálódtunk. Te szoktál használni lebegő bútort a munkád során? Mik a tapasztalataid, milyen helyiségek esetén működik a legjobban és hogy tetszik a vevőknek?


Amire fel szoktam hívni az ügyfeleim figyelmét, hogy amit a padlóra tesznek, az mind csökkenti a

térérzetet. Egyszerűen szemmagasság alatt pásztázunk, ha otthon vagyunk. Ezért célszerű függesztett szekrényeket használni pl. az előszobában, a hálóban, a fürdőben, tehát minden kisebb, szűkösebb helyen, sőt a mennyezet alatti részeket is nyugodtan használhatjuk tárolásra.


A másik szempont, hogy manapság már egyre elterjedtebbek a robotporszívók, és a függesztett bútorokkal sokkal egyszerűbbé válik a takarítás is.


nappali látványterv
nappali látványterv (családi ház)

Bár panelben nem egyszerű a vékony, vasalt beton falakba fúrni, de megéri a plusz munkát, mert

utána nagyon stabilan állnak ezek a bútorok. Sokan kérdezik pl. egy függesztett előszoba bútor

esetében, hogy ráülhetnek-e. Igen, nyugodtan ráülhetnek, ha szakszerűen van felszerelve. A konyhai felső szekrények esetében fel sem merül bennünk, hogy 100-150 kg is lóg a fejünk felett egy poharakkal, tányérokkal megpakolt elem esetében, pedig azt is csak két csavar tartja.


polcom-polcom: Hallottál már a polcom-polcomról, mielőtt megismerkedtünk? Reméljük, egy következő projekted lebegő bútorai kapcsán újra egyeztethetünk


Nem, őszintén bevallom, nem kerültem még veletek kapcsolatba. De a honlapot megnézve csak

ámultam a gyönyörű termékeken, és ami nekem egyből látszott a fotókon, az a prémium minőség.


Nagyon sok asztalossal dolgoztam már, láttam az általam tervezett bútorok születését, és tudom,

hogy miből látszik egy bútor minősége. Gratulálok a termékekhez, és biztosan állíthatom, hogy fogom ajánlani az ügyfeleimnek, hiszen a panellakók között is sokan vannak, akik igényesek a környezetükre, és szeretik, sőt meg is fizetik a minőségi, hosszú élettartamú termékeket.


(Ha megnézed egy panellakás parkolóját, rögtön látod, hogy miről beszélek…)

794 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page