top of page

Ekkor jöhet jól egy lakberendező segítsége

Mikor lehet szükséged lakberendezőre, és miben tud segíteni? Tényleg luxus szolgáltatásról van szó, vagy elérhető az otthonszépítés e formája széles rétegek számára is? Hogyan zajlik a közös munka egy lakberendezővel? Ezekről a kérdésekről is szó esik első lakberendező interjúnkban. Ha még sosem vettél igénybe lakberendezői szolgáltatást, de mindig érdekelt, hogyan is működik, akkor ez a cikk épp neked való.


Szekeres Barbival beszélgettünk, aki a lakberendezők fiatal generációját erősíti a VeDeko csapatában, dizájner lakberendezőként és dekoratőrként. Barbi volt az egyik első megrendelőnk a polcom-polcom indulásakor, egy családi ház berendezéséhez használta a lebegő éjjeliszekrényt – az interjúban a fenti témák mellett arról is szó esett, miért lebegő kivitelt választott a projekthez, és hogy általánosságban milyen előnyöket látnak a lakberendezők ebben a bútorfajtában.

Szekeres Barbara lakberendező
Szekeres Barbi

Lakberendezővel a lakberendezésről: interjú Szekeres Barbival


polcom-polcom: A lakberendező szóról sokunknak egy luxus szolgáltatás jut eszébe, olyasvalami, ami csak a legfelső tízezernek adatik meg. Valóban így van ez? Oszlassuk el, ha ez egy rossz sztereotípia, vagy erősítsük meg, ha van alapja.


Barbi: Mostanában egyre több szituációban kérik a segítségünket. Legyen az kiadó lakás, vagy álomotthon kialakítása: időt (rengeteg időt!) spórolunk meg a tulajdonosoknak azzal, hogy tálaljuk a különböző megoldásokat mind térrendezés, mind szín vagy stílus tekintetében. A másik ok, ami miatt egyre többen keresnek minket, az az, hogy az óriási választék, amivel találkozhatunk a piacon, és ez sokakat elbizonytalanít. A segítségünkkel letisztulnak a választási lehetőségeik, harmonikus, egymáshoz illő darabokból alakítjuk ki az otthonukat.


lakberendezés látványterv
akár ilyen élethű látványtervet is kaphatsz egy lakberendezőtől

Igyekszünk úgy alakítani a szolgáltatásainkat, hogy ne csak a luxuskategória férjen bele, azaz szinte bárkinek segíteni tudjunk, aki úgy érzi támogatásunkkal jobb, szebb körülményeket teremthet maga körül. Ezért például többféle tanácsadás kategóriát is kialakítottunk:

  • Otthonterápia szolgáltatás – azoknak akiknek “elfáradt az otthonuk” :)

  • Közös vásárlás – mint szolgáltatás – ami olyan, mintha lenne egy lakberendező barátnőd, aki segít a választásban, hogy ne nyúlj mellé egy-egy darabbal.

  • Valamint otthon és szállás dekoráció – ha csak dekorációs megoldásokat szeretnének rendelni, nem teljes átalakítást.

A komplexebb lakberendezési tervezésnél pedig több részre van bontva az ajánlatunk, hogy az ügyfeleink el tudják dönteni mennyi segítségre van szükségük, akár egy-egy helyiségre bontva is.


Általában végig kérik a közreműködésünket az utolsó képkeret felhelyezéséig, lakberendezői művezetéssel valamint a beszerzésben való részvétellel együtt. Van, amikor csak pár vázlatos tervet kérnek a funkcionális elrendezésről, hogy el tudják dönteni melyik a legmegfelelőbb, néha pedig egy berendezési tanácsadás is sokat segít az elindulásban.

Összefoglalva, szerintünk nem luxus. A luxus fényűző környezetet jelent. A harmonikus, praktikus, ízléses, kényelmes Otthon pedig nem lehet fényűzés :)
 

polcom-polcom: Melyek azok a helyzetek, esetek, amikor kifejezetten javaslod, hogy forduljon valaki lakberendezőhöz?

Barbi: Három gyakori helyzet szokott felmerülni:

  • Stílus / egyediség igénye: Amikor nem elégszik meg az ügyfél az átlagossal és a legújabb trendet szeretné követni vagy egyedi design-t szeretne. Hiszen mi, akik minden nap ezzel foglalkozunk, jobban rálátunk az új design termékekre, technikákra, megoldásokra és biztosan a megfelelő stílust fogjuk megtalálni neki.

  • Kis terek berendezése: Egy pici lakás/ház kialakításánál mindenképpen érdemes egy szakmabelivel konzultálni, mert több praktikus tervvel tudunk előrukkolni, mint amire elsőre gondol a tulajdonos. A praktikum az egyik legfontosabb az összes háznál/lakásnál, hiszen a mindennapos használat az egyén igényeire szabva adhatja meg azt a kényelmet, amitől ezek a kisebb terek is nagyobbnak tűnnek és tökéletesen működnek. Például több „rejtett” pakoló rész, egy térelválasztó a terek szétbontására, vagy csak egy festés amitől tágasabbnak tűnik egy-egy szoba.

  • Összeköltözés / különböző látásmódok összehangolása: Gyakran előfordul, hogy egy pár összeköltözik és nagyon más stílust, színeket kedvel és emiatt sokat veszekednek, mert nem tudnak dűlőre jutni. Ilyenkor megpróbálunk rájönni a kettőjük közös, kompromisszumképes stílusára és így sokkal jobban élik meg az összeköltözést is. Kicsit pszichológusnak is kell lenni ilyenkor, hogy meggyőzzük őket, hogy miből érdemes engedni a másik javára, mi a praktikusabb hosszú távon, stb…

lakberendező összeköltözéshez
sokan összeköltözéskor fordulnak lakberendezőhöz

Tapasztalatunk szerint a tökéletesre vágyakozás hevében egy “külsőstől” sokkal jobban szeretik elfogadni az ötleteket ilyenkor, mint a saját párjuktól, akitől “már csak azért sem” fogadják el az ötletét, még ha tetszik is nekik.

 

polcom-polcom: Hogy néz ki a közös munka a lakberendezővel?


Barbi: Biztosan ahány lakberendező, annyi féle válasz van erre! Mi a lakberendezési tervezést több részre szoktuk bontani.


Először egy konzultáció során megnézzük, felmérjük a házat/lakást és egyeztetünk az elképzelésekről, tervekről, ötletekről, majd egy árajánlattal felvázoljuk a részleteket.


Első lépésként előkészítő, funkcionális terveket készítünk 3D programban, majd szín és stílustervezés következik, végül a kettőt összegyúrva készülnek olyan színes, funkcionális tervek, amikből már könnyű kiválasztani, hogy mit hová és milyen színhangulatban és stílusban szeretne tenni az ügyfél.


gyerekszoba tervezés lakberendezővel
vidám gyerekszoba, Barbi egyik terve alapján

A kiválasztott látványterv pontosítása után kezdődhet a konkrét bútorok megkeresése, falszínek kód szerinti megadása, burkolatok, világítás, egyedi bútorok stb. megtervezése, konszignációs lista készítése, valamint falnézetek, műszaki rajzok készítése, amik alapján a mesterek dolgozhatnak.


Utolsó fázisban segítünk „berendezkedni”, azaz a dekoráció és berendezés elhelyezése következik, amikor mindent pont oda helyezünk, ahol a legjobban mutat, hogy a végeredmény valóban örömmel és büszkeséggel töltse el tulajdonosát.

 

polcom-polcom: A polcom-polcomnál mi kifejezetten lebegő bútorokra szakosodtunk. Lakberendezőként hogyan látod, mikor a legérdemesebb ebben a bútorfajtában gondolkodni? Te terveztél már olyan enteriőrt, ahol ilyet használtál?


A polcom-polcom lebegő polcai nem csak praktikusak, hanem nagyon modern, egyedi és letisztult darabok! A legérdemesebb, ha kevés helyünk van, vagy ha egyedi és érdekes megoldást szeretnénk, például egy igazán letisztult miliőt tervezünk.


lebegő éjjeliszekrény kis hálószobába
kis terekben is teljesítik funkciójukat a lebegő bútorok

Tényleg praktikusak, hiszen:

  • ha kevés helyünk van, ideális választás a helytakarékos kivitel, mert ilyenkor nem kell azzal számolni, hogy alatta a lábak mennyi helyet foglalnak. Nagyon légiesek, így nem lesz zsúfolt tőle a lakás, nem úgy, mint egy nagy tömör sminkasztaltól vagy éjjeliszekrénytől.

  • ellenkező esetben is jól jön, ha épp túl sok helyünk van - és elegánsan szeretnénk a teret megfogni

  • ha érdekességet szeretnénk, ezerféleképpen használhatjuk

  • ha letisztult formákat szeretnénk, akkor pedig tökéletes kiegészítőnk lehet.


Mi akkor találtunk rá a polcom-polcom darabjaira, amikor egy kicsi hálószobát terveztünk és tényleg csak annyi hely volt, mint a honlapon végre megtalált lebegő éjjeliszekrényünk.

Nagyon örültünk, hogy ilyen sokféle stílus- és színkombináció van, biztosan mindenki számára megtaláljuk a tökéletes darabot. Főleg, hogy 3 méretben kapható és nem is csak egy polc hanem egy igazi fiók! Amikor megmutattuk az ügyfelünknek, nem volt kérdés, hogy honnan fogja beszerezni a bútort: első látásra szerelem!

 

polcom-polcom: És végül, hagy kérdezzük meg: neked melyik a kedvenc polcom-polcom terméked?


Barbi: Az én kedvenc darabom a LIVE EDGE lebegő éjjeliszekrény, fa fiókkal (amerikai dió előlappal). Már alig várom, hogy a saját lakásom is készülőben legyen és beszerezzem! :)


lebegő éjjeliszekrény
az említett természetes szélű amerikai dió fiók
 

Tetszett az interjú? Hasonló beszélgetéseket olvashatsz nemsokára még több lakberendező barátunkkal! Iratkozz fel a hírlevelünkre, hogy ne maradj le egy fontos lakberendezési praktikáról sem.

258 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page