Előszoba ötletek – a helyiséghez, ami vagy túl kicsi, vagy túl nagy

Frissítve: márc 18

Miért van az, hogy az előszoba legtöbbször az utolsó helyen szerepel a lakberendezési és otthonfejlesztési listánkon? Miközben ez egy kulcsfontosságú helyiség: gondolj bele, itt indulsz el minden nap otthonról és ide érsz haza, vendégeidet ez fogadja, amikor belépnek az otthonodba. Az előszobád hangulata betekintést ad a teljes lakás atmoszférájába, ezért érdemes ezt a teret is átgondoltan és ízlésesen kialakítanod.


Valószínűleg azért soroljuk hátra az előszobát, mert általában ez az egyik legkisebb helyiség a lakásban – és szinte mindig kisebb, mint ami ideális lenne. De az is előfordul, hogy éppen túl nagy és a lakásod alaprajza nem ideális, mert csak helyet vesz el olyan szobáktól, amelyeknek nagyobbnak kellene lenniük. Akárhogy is van, legtöbbször az előszoba egy igazi mumus, lakberendezési szempontból. Szerencsére rendelkezésre áll számos praktika, amivel feloldhatod ezt a gondot, és akár a kedvenc helyiségeddé is varázsolhatod.


Összeválogattunk neked olyan ötleteket, amelyekkel:

  • kis előszoba esetén megelőzheted a zsúfoltságot és becsempészhetsz némi praktikát, hogy a mindennapi rutin kényelmesebben teljen.

  • túl nagy előszoba esetén pedig kreatívan kihasználhatod a rendelkezésre álló teret, hogy ne maradjon kihasználatlanul


5+2 előszoba ötlet, ha túl kevés a hely


Amikor helytakarékos előszoba ötleteket alkalmazunk, konkrét problémákat szeretnénk megszüntetni. Ilyen klasszikus előszoba gond például:

  • cipők mindenfelé, amiben könnyű botladozni

  • a kabátok túl sok helyet foglalnak

  • nem lehet leülni hogy kényelmesen vegyük fel és le a cipőt -vagy túl sok helyet foglal el a pad, szék


1. Helytakarékos cipő tárolás


Kis előszoba esetén kétségkívül a leghatékonyabb megoldás, ha a cipőket nem a padlón tároljuk, hanem cipősszekrényben, elsősorban falra szerelt kivitelben. A keskeny, fal mellett álló szekrények, vagy falra szerelt tárolók nem vesznek el sok helyet, és egészen nagy kapacitást biztosítanak a lábbelik számára (szélességben, és legfőképp magasságban pedig általában könnyen tudunk terjeszkedni).


Ennek az előszoba / közlekedő helyiségnek például nagyon jót tett a falra szerelt cipőtároló megoldás:


előszoba ötlet cipő tárolásra
előtte és utána: falra szerelt cipősszekrény

(forrás: thediymommy.com)


A cipőtárolás más bútorral is egybeköthető. Itt például a pad alatti hasznos terület szolgál rejtett szekrényként:


rejtett cipő tárolás
rejtett, beépített cipő tárolás

(forrás: pinterest)


Ebben az előszobában pedig fogas, tároló, kis pad és pad alatti cipőtárolás valósul meg:


(forrás: pinterest)


Viszont a legjobban talán ez az ötlet kombinálja a tárolási funkciókat – a “minden egyben” kialakítás:


előszoba tároló bútor
minden egyben: cipők, kabátok, pad, szekrény

(forrás: pinterest)


2. Fali polc az apróságoknak


A cipő természetesen csak egy a sok dolog közül, ami az előszobában növeli a rendezetlenséget. Az apróságaink, amikkel elindulunk, vagy amivel hazatérünk, és valahová mindig lerakjuk: napszemüveg, autókulcs, az épp megérkezett számlák, kutya póráz és így tovább… a legjobb, ha ezeket el tudod rejteni, így emelve a rendezettség érzését.


Erre jó példa egy minimalista előszoba polc (ez épp egy általunk gyártott tölgy bútor), aminek rejtett fiókjaiban bőven elférnek a mindennapi rutinhoz szükséges holmik:3. El az útból a kabátokkal


Vannak országok, ahol ezt a problémát nem ismerik. Azonban hazánkban már kora ősztől elkezdenek szaporodni dzsekik, sálak, majd télikabátok, és minél hidegebb az idő, annál több helyet foglalnak el. Aztán sokszor azon kapjuk magunkat, hogy még nyár elején is ott lógnak a nagy télikabátok…


A kulcs az, hogy csak az a kabát legyen kinn, amire épp, az adott szezonban szükség van. A többit ne az előszobában tárold, hanem a gardróbszekrényben, például a hálószobában.


A másik megoldás, hogy használj vállfát! Megdöbbentő, hogy mennyivel kevesebb helyet foglalnak a kabátok szépen vállfán elrendezve, mint egymás hegyén-hátán felakasztva. Próbáld ki, megéri.


helytakarékos kabát tárolás
elrendezve jóval kevesebb helyet foglalnak a kabátok

(forrás: pinterest)


4. Cipőfelvétel kényelmesen, még kis helyen is


Kis előszobákban probléma az is, hogy nincs elég hely egy padra vagy székre, hogy kényelmesen lehessen cipőnket felvenni. Szerencsére erre is létezik megoldás, mint például ez a lehajtható kis szék, ami szinte nulla helyet foglal, és tökéletesen teljesíti az ülőhely funkciót:


helytakarékos előszoba ülőke
helytakarékos előszoba ülőke

(forrás: pinterest)


5. Radiátor, extrákkal


Az amúgy kis helyiségben kedvezőtlen, amikor még a radiátor is helyet vesz el, de akár ki is használhatod a fűtőtestet úgy, hogy egy radiátor takaró bútor / polcot tervezel, ami nemcsak eltakarja a radiátort és így szebbé varázsolja a teret, hanem tároló felületet is biztosít.


radiátor takaró polc
radiátor takaró polc (nyitott kivitel)

(forrás: pinterest)


+2 optikai trükk


Mint ahogy azt a kis fürdőszobákról szóló cikkünkben olvashattad, nem csak tudsz teret nyerni, hogy konkrétan csökkented az elemek számát és helyet spórolsz – hanem alkalmazhatsz olyan vizuális módszereket, melyek a térérzetet növelik. Valójában ugyanakkora marad a hely, de mégis tágasabbnak fogod érezni.


Erre két népszerű példa a nagy tükörfelületek alkalmazása és világos színekkel és fénnyel való tervezés.


  • Nagy tükörfelületek

Képzelj el egy szűk teret tükör nélkül, és tükörrel. A tükörfelület tágítja a teret, annak ellenére, hogy négyzetméterek változatlanok maradnak. Ezt az előszobában is alkalmazhatod, sőt: a legtöbb előszoba alapkelléke a tükör, hiszen öltözködéskor itt tudod kiválasztani, melyik szett lesz aznapra a nyerő. A tükörfelület növelésével a térérzetet is növelheted.


előszoba tükör
óriás előszoba tükör, kis térbe helyezve

(forrás: pinterest)


  • Fény és világos színek

A világosság egyszerre tágasság. Ha szerencsés vagy és természetes fény éri az előszobát, akkor ezzel nincs is problémád – ha viszont hiányzik a világosság, mesterséges fénnyel érdemes helyettesítened. Gondoskodj róla, hogy elegendő, és a természetes fényhez lehető legközelebbi színhőmérsékletű fény világítson – ha pedig világos felületeket is használsz, a térérzetet könnyedén megnövelheted.