top of page
Szerző képepolcom-polcom

Az év színe 2021-ben – hogyan használhatod?

Frissítve: 2021. márc. 18.

Minden évben megválasztják az év színét, nem volt ez másképp idén sem, azonban 2021 színét talán még jobban vártuk, mint a korábbi évek alkalmával: vajon milyen üzenettel szolgálnak majd az új színek egy olyan speciális év után, mint 2020 volt? Reménykeltők lesznek, komorak vagy épp teljesen szembe mennek 2020 hangulatával, és kitörő vidámságot sugallnak?


Megmutatjuk, mire esett a választás, és adunk néhány ötletet, inspirációt is a felhasználásukhoz.


A Pantone: az év színe hagyomány megteremtője


Ma már egyre több festék gyártó meghatározza az év színét (például idén a Benjamin Moore a Aegan Teal-t, a saját színpalettájáról), de a legjelentősebb továbbra is a Pantone által kiválasztott szín – vagy színek, ugyanis ritkán két színt is megválasztanak az év színeivé (mint ahogy idén is tették).


A Pantone-t egyébként egy amerikai festékgyár, amit 1962-ben alapítottak New York-ban, viszont a Pantone Színazonosító Rendszer (Pantone Matching System – PMS) által vált világhírűvé. A szabadalmaztatott színtér által meghatározott, kódokkal azonosított színeket számos iparágban használják, köztük leginkább a textil- és nyomdaiparban (még mi is, a polcom-polcomnál egy pantone színt választottunk arculati színünknek, amivel itt a weboldalon is találkozhatsz, ez a Cedar wood fantázianevű szín, a Pantone színskálán a 17-1525 TCX kódú).



Ez a két szín lett a 2021-es év színe


Már 2020 decemberében kiderült, milyen színek határozzák majd meg 2021-et – legalábbis a Pantone szerint – a választás pedig a következő két színre esett:


  • a középszürke Ultimate Gray (17-5104)

  • és az élénk sárga Illuminating (13-0647)


A hivatalos beharangozó ebben az Instragram posztban olvasható:



A szín választást a következőképp jellemzik: a két szín együttese egyszerre hordozza az erő és remény üzenetét, ami tartós és felvillanyozó egyben.


Az Illuminating egy fényes és vidám sárga árnyalat, szinte csillog az élénkségtől, melegítő sárga szín, amelyben megtalálható a Nap ereje. Az Ultimate gray pedig ezt kiegészíti: a Pantone úgy jellemzi, mint egy szilárd és megbízható elemet, ami stabil alapokat biztosít, és örökké tart.


Ha tovább gondoljuk, úgy is értelmezhetjük, hogy a reményteliséget és a vidámságot emeli ez a két szín örök formába, megmutatva, hogy belőlünk emberekből ezek sosem kophatnak ki, történjék bármi is a világban.


Ezt Laurie Pressman, a Pantone Intézet alelnöke is megerősítette nyilatkozatában:

A két szín új alapokra helyezi a kapcsolataink fontosságát és az egymás iránti igényünket. Ahogy összekapcsolódik a szürke és a sárga, megelevenedik az erő és az optimizmus - amihez az életben is többféle hozzávaló szükséges.

Ezért ha ilyen pozitív üzenetet hordoz az év színe 2021-ben, most már nagyon reméljük hogy maga az év is hasonló jókat tartogat nekünk!


Így használd az év színét 2021-ben


Bár a sárga színt elsőre merész és nem megszokott, így is rengeteg lehetőség áll előtted, hogy alkalmazd az új színpárost a közvetlen környezetedben. Hoztunk néhány példát, inspirációt nektek!


Az év színei megjelenhetnek például a jegyzetfüzeteiden… ez a DOT for You (hazai márka) limitált kiadása:


Lehet az enteriőr két meghatározó színe, mint ebben a francia hálószobában:



Vagy ebben:



De jól mutat egy modern nappaliban is:



Vagy ebben a klasszikusabb hangulatú szobában:



És akár ebben a bevállalós, élénk konyhában is:



Vagy épp fordítva: meghagyva a szürkét alap színként, és csak egy helyen alkalmazni a sárgát, erős hangsúlyt kialakítva:



Megjelenhet növény dekorációban is, ráadásul a 2021-es év egyik legfontosabb lakberendezési trendje épp a növények használata (valójában már egy jó ideje trend, de idén tovább erősödik):



És akár a ruhatáradban is:



Meg persze a kiegészítőidben:



Vagy az asztalodon:



És akár még a hálószoba bútorod is lehet ilyen színű! A polcom-polcomnál egyedi bútorokat gyártunk, és több, mint ezer szín közül választhatsz. Nézz körül éjjeliszekrényeink és sminkasztalaink között, és ha valamelyiket egyedi színben, akár a 2021 év színeiben kérnéd, keress meg minket bizalommal.

112 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page