top of page

Kis fürdőszoba, hogyan rendezzelek be?

Frissítve: 2021. nov. 16.

Ha kis alapterületű fürdőszobával rendelkezik az otthonod, érdemes úgy kialakítanod és berendezned, hogy ezt a hátrányt kompenzáld – szerencsére számos okos lakberendezési praktika rendelkezésre áll, amivel el tudod érni, hogy ne érezd szűkösen magad benne, ne tűnjön zsúfoltnak és kényelmesen elférjetek, még a kis hely ellenére is. Erre hoztunk néhány ötletet.


kis fürdőszoba
kis fürdőszoba is lehet kényelmes és otthonos

Természetesen, ahogy a lakás többi részén is, itt is érvényesülnek az általános helymegtakarítási elvek – olyan lakberendezési fortélyok, mint például:

  • rejtett tárolás

  • multifunkciós tárgyak

  • vizuális térérzet növelés színnel, fénnyel, stb.


7 bevált javaslat kis fürdőszoba berendezésére


Kád helyett zuhanyzó


Ez az ötlet akkor jöhet jól, ha esetleg még a tervezés, építkezés, vagy épp lakásfelújítás előtt olvasod ezt a cikket: gondolkodhatsz kád helyett zuhanyzóban. Körülbelül fele akkora területet foglal el, mint egy kád, így kis fürdőszobában az alapterülethez képest jelentős hely szabadítható fel. Ez a döntés nyilván sok tényezőtől függ, a fürdőszoba alaprajzától / vízvezeték adottságaitól, meg persze az egyéni preferenciáktól is.


Ebben a fürdőszobában például aligha fért volna el kád:


kis fürdőszoba zuhanyzó


Lebegő csap szekrény


A szekrényen álló, légies hatást keltő mosdókagyló már régóta divatos, és ha mindezt egy falra szerelt csapszekrénnyel oldod meg, ami nem foglal helyet a padlón, cserébe jelentős tárolási kapacitással rendelkezik, akkor úgy kapsz extra pakoló helyet, hogy nem zsúfolod tele a helyiséget (és még plusz stílust is adsz neki). Ezek a szekrények nem csak elrejtik a csap alatt lévő csöveket, hanem diszkréten tárolják azokat a dolgokat, amelyek amúgy szem előtt lennének és növelnék a rendezetlenséget, zsúfoltságot. Akár a fürdőszobai szemetes is elrejthető ide, mint ahogy konyhákban is gyakran tesszük a csap alatti szekrénybe a szemetest.


lebegő mosdószekrény


Radiátor szárító funkcióval


A mutlifunkcionális eszközök egyik legjobb példája a kis fürdőszobákba tervezett törülköző-szárító radiátor, mely egy ugyanolyan, fűtésre tervezett radiátor mint például ami a nappalidban van, viszont kialakításának köszönhetően több törülközőt is kényelmesen ráteríthetsz. Ezáltal egyszerre működik törülközőtartóként és radiátorként, tehát két tárgy helyett csak egy dolog foglalja a helyet. Már egy gyenge fokozatra állított radiátor is hamar megszárítja a törölközőket, és télen sem kell vacognod amikor fürdéshez készülődsz vagy a reggeli rutint töltöd.


törülköző szárító radiátor


Üveg térelválasztó


Zuhanyfüggőny helyett sokkal elegánsabb megoldás egy beépített térelválasztó fal – akár kád, akár zuhany esetén javasoljuk hogy ez a lehető legnagyobb mértékben legyen átlátszó vagy legalábbis áttetsző. Amennyiben nem ilyen, akkor gyakorlatilag olyan, mintha egy plusz fal kerülne az amúgy is kis helyiségbe, jelentős mértékben szűkítve a teret. Áttetsző elválasztó felület esetén viszont a vízzáró funkció úgy marad meg, hogy a térérzet alig sérül.


üveg térelválasztó


Lebegő polcok, tárolásra


Kis helyiségek esetén az is bejáratott módszer, hogy ne a padlót zsúfoljuk tovább. Hagyjuk meg az alapterület nagy részét tisztán, légiesen, és terjeszkedjünk inkább fefelé a falak mentén. A fali polcok megfelelő tároló felületet biztosítanak, úgy, hogy nem vesznek el helyet a padlón. Ráadásul ha lebegő polcokat használsz, aminek még a fali rögzítése sem látható, igazán légies hatást érhetsz el.


fürdőszobai lebegő polcok


Világos csempe, fal


A világos színek és a homogén, egyszerű felületek növelik a térérzetet. Így a csempe, falszín megválasztásakor érdemes lehet először a helyiség alapterületét figyelembe venni, és nem azt, hogy épp mi tetszik meg. Fényes, világos színekkel tágasabbá válik a fürdőszoba, és ha jól van bevilágítva, akkor talán még az ablak hiányát is kompenzálhatja valamennyire. Arra is ügyelj, hogy minél kevesebb árnyékos rész alakuljon ki, ugyanis ezek is szűkítik a teret.


világos csempe fürdőszoba


Nagy tükörfelületek


A vizuális térérzet növelés egyik ügyes trükkje a tükör alkalmazása. Minél nagyobb a tükör a fürdőszobában, annál nagyobbá varázsolja a teret. Így akár kis fürdőszobában választhatsz faltól-falig tükör megoldást is – miért ne?


kis fürdőszoba nagy tükörrel

Reméljük, tetszettek az ötletek és tudod valamelyiket hasznosítani. A polcom-polcomnál a felsorolt hét ötlet közül kettőben is tudunk segíteni: itt megnézheted lebegő polcainkat, illetve lebegő csapszekrény tervezésével, gyártásával is foglalkozunk. Ha átalakítanád a fürdőszobádat, keress meg minket bizalommal.


Olvasnál hasonló cikkeket? Sok tippel készülünk, iratkozz fel, hogy ne maradj le egyikről sem.





772 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page