top of page
Szerző képepolcom-polcom

Ekkora helyet szabadíthatsz fel lebegő bútorokkal, kis hálószobában

Ha követsz minket és tetszenek a lebegő éjjeliszekrényeink, polcaink, akkor már biztosan találkoztál a sokat hangoztatott helymegtakarítási előnnyel: gyakran írjuk, hogy szobád tágasabbá válik, mivel a lebegő bútorok nem foglalnak el helyet a padlón.


A kérdés viszont az, mégis mennyivel válik tágasabbá a szoba, és konkrétan mekkora helyet tudsz felszabadítani lebegő bútorokkal? Egy kis hálószoba esetén minden négyzetméter (sőt: négyzetcentiméter) számít, ezért nagyon nem mindegy, hogy jön ki a matek.


Hogy ne maradjon több kérdőjel e témában, egy konkrét példán keresztül mutatjuk meg, és igazoljuk számokkal, hogy egy kis hálószoba hasznos alapterületének kb. 15%-kát szabadíthatod fel a légies, falra szerelt lebegő bútorokkal. Csapjunk is bele!


helymegtakarítás lebegő éjjeliszekrénnyel
A kérdőjel helyén 7,5-19% is állhat, részletek lentebb

Berendezünk egy kis hálószobát


Adott egy igazán kis hálószoba. Ezalatt azt értjük, hogy tényleg egy icipici félszoba, legyen mondjuk 8 négyzetméter. Sok lakásban vannak ilyen kis szobák, sőt, sokan töltjük akár még ennél kisebb helyen is az éjszakáinkat. De a példa kedvéért legyen 8 négyzetméter a kis szobánk mérete.


Mi az, ami mindenképp szükséges a hálószobába? Természetesen az ágy. Tehát ennek alapterületét le is vonhatjuk a szoba alapterületéből. Ha két személlyel gondolkodunk, egy normál, nem túl nagy és nem is a legkisebb méretű franciaággyal számolva ez 160 * 200 cm = 1,6 * 2 méter = 3,2 négyzetméter.


Még csak egy ágy van a szobában, de már a padlónk 40%-ka foglalt, és csupán 4,8 négyzetméter helyünk maradt. Ezt tekinthetjük a szoba fennmaradó “hasznos” alapterületének.


Ha egy gardróbszekrénnyel is számolunk, legyen mondjuk 60 cm mély, 200 cm széles, ami alapterület tekintetében 0,6 * 2 = 1,2 négyzetmétert jelent, akkor már csak 3,6 négyzetméterünk maradt.


lebegő éjjeliszekrény szűk helyre
szűk helyre ideális választás a lebegő éjjeliszekrény

A kérdés az, hogy milyen bútor szükséges még a hálószobába, és ezek közül mi váltható ki lebegő bútorokkal?


A leggyakoribb igények a következők:

  • éjjeliszekrény: legyen valamilyen polcos szekrény, kisbútor az ágy mellett, amire letesszük az éppen olvasott könyvet, mobiltelefonunkat, arckrémet, szemüveget, és hasonló szükséges apróságokat, amelyeket praktikusan egy karnyújtásnyira elérhetünk.

  • kis asztal: akár fésülködő / sminkes asztal céllal, akár kis számítógépes saroknak, ahol lehet dolgozni vagy olvasgatni, néhány ügyet elintézni.


Íme a matek


A példa kedvéért nézzük meg, hogy 2 db éjjeliszekrény és 1 db sminkasztal mekkora helyet takarít meg, ha lebegő kivitelben gondolkodunk. A számításhoz alapul vett termékek:




Alapvetően nem szoktam keresni a minimalista stílusú bútorokat, mégis gyakran vonzanak: nem csak a letisztult design, hanem a praktikusság miatt is. Ezeket a lebegő éjjeli szekrényeket látva azonnal arra gondoltam, hogy mennyire praktikusak lehetnek az ágy mellett, hiszen kevés helyet foglalnak és takarításnál nem kell ide-oda pakolgatni őket.

(Bitay Andi, Maison Blog)


Kis mérettel számolva


kis méretű minimalista lebegő éjjeliszekrény: 35,5 x 25,4 cm = 901,7 négyzetcentiméter = 0,09 négyzetméter

Két éjjeliszekrénnyel számolva 0,18 négyzetméter


kis méretű minimalista sminkasztal: 71,1 x 25,4 cm = 1805,94 négyzetcentiméter = 0,18 négyzetméter


Összesen: 0,36 négyzetméter


Ennyi helyet foglalnának el a padlón ezek a bútorok, ha klasszikus (nem lebegő) kivitelűek lennének. Ez a fennmaradó hasznos alapterület (4,8 nm.) 7,5 %-ka, ha pedig a fenti példa alapján gardróbszekrénnyel is számolunk (fennmarad: 3,6 nm.), akkor a terület 10%-ka szabadul fel.


Nagy mérettel számolva


nagy méretű lebegő éjjeliszekrény: 48,2 x 35,5 cm = 1711,1 négyzetcentiméter = 0,17 négyzetméter

Két éjjeliszekrénnyel számolva 0,34 négyzetméter


Nagy méretű sminkasztal: 96,5 x 35,5 cm = 3425,75 négyzetcentiméter = 0,34 négyzetméter


Összesen: 0,68 négyzetméter


Ennyi helyet foglalnának el a padlón ezek a bútorok, ha klasszikus (nem lebegő) kivitelűek lennének. Ez a fennmaradó hasznos alapterület (4,8 nm.) 14 %-ka, ha pedig a fenti példa alapján gardróbszekrénnyel is számolunk (fennmarad: 3,6 nm.), akkor a terület közel 19%-ka szabadul fel.


Természetesen a felszabaduló hely (a lebegő bútorok alatti terület) nem kifejezetten tárolásra szolgál - értelmét is vesztenék a légies lebegő bútorok, ha megpakolnánk alattuk a padlót mindenfélével - a legjobb, ha ezeket a részeket szabadon hagyva tud érvényesülni a térnövelő hatás, ekkor érezzük majd igazán, hogy tágasabbá, szellősebbé válik a szobánk.


Ha érdekel a lakberendezés és szívesen olvasnál hasonló témákról, iratkozz fel hírlevelünkre, így a kedvezményre jogosító kuponkód mellett mindig megküldjük a legfrissebb cikkeinket is!



180 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page