top of page

Lakberendezési ötletek az őszi/téli hónapokra (5 fő feladat)

Frissítve: 2021. nov. 13.

A hidegebb, borúsabb időjárás beálltával egyre többet tartózkodunk otthon, így még fontosabb szerepet kap a közvetlen környezetünk minősége. Újra előtérbe kerül a kérdés, hogy elég jól érezzük-e magunkat otthon: örömet okoz és praktikus az otthonunk, vagy visszatérő bosszúságot, kényelmetlenséget jelent számunkra?


Ebben a cikkben megnézzük azt az 5 legfőbb lakberendezési kihívást, amivel az őszi és téli hónapokban leginkább érdemes foglalkoznunk - ahhoz, hogy valóban kellemes legyen az otthonlét.


Az említett témák természetesen az év minden részében hatással vannak közérzetünkre – azonban az őszi és téli hónapok szempontjából ezek a legmeghatározóbb lakberendezési elemek, amelyekkel javíthatjuk otthonunk hangulatát és funkcióját.


Az 5 fő lakberendezési kihívás szeptembertől februárig


Fény


Mivel a nappali órák száma jóval kevesebb, és akkor is sokszor borongós az idő, kiemelt szerephez jut a fény - a lakás világítása. A funkcionális világítás (pl. olvasólámpa, konyhapult világítás, stb.) mellett érdemes figyelmet fordítani az úgynevezett indirekt világításra is, amely a tér általános fényéhez tesz hozzá. Akár egész nap is éghetnek ezek a lámpák, kiegészítve a kintről érkező gyenge fényt.


Ilyen például a konyhaszekrény, vagy lábánál meghúzódó ledcsík, egy kellemes falilámpa, de még a mesterséges kandallótűz is ebbe a kategóriába esik. Komfortosabbá teheted a lakást fénysorral, akár üveg kancsóban elhelyezve, akár kifeszítve a kanapé mögött, de gyönyörű és meghitt hatást érhetsz el hagyományos gyertyákkal is (fürdőszobától a hálószobán át, szinte bárhol - természetesen ügyelve, hogy ne legyen gyúlékony anyag a közelében).


A világítás esetén a fény színhőmérséklete is kulcsfontosságú. Túl hideg fényben nem érezzük jól magunkat, ezért érdemes melegebb tónusú világítást / izzókat alkalmazni, de a vállalkozó kedvűek játszhatnak akár a változtatható színű világítás lehetőségeivel is - aktuális hangulatuk szerint állítva fényt.



Ha egy profival is konzultálnál világításról, ajánljuk a szentendrei Design Detox üzletet, ahol egyébként a polcom-polcom bútorokat is megnézheted.


Tér


Kiemelt jelentőséget kap a körülöttünk lévő tér nagysága is, mivel a szűk térben eltöltött idő bezártság érzést, és a szó szoros értelmében beszűkült hangulatot eredményezhet. Nyilván a lehetőségek limitáltak, hiszen ez a lakás adottságainak függvénye, azonban legyen bármilyen kis lakásról szó, minden esetben alkalmazhatók olyan lakberendezési trükkök, amivel tágíthatjuk a teret - legyen az okos tárolás, színek, mintázatok megválasztása, illetve optikai megoldások. Ingyenesen letölthető tájékoztatónkban 20 térnövelő tippet gyűjtöttünk össze, kifejezetten hálószobákra fókuszálva:



Mi a polcom-polcomnál a lebegő bútorok térnövelő funkcióját hasznosítjuk: mivel ezek nem padlón álló, hanem falra szerelt bútorok, az alattuk megjelenő üres tér légiesebb hatást ér el és csökkenti a túlzsúfoltságot. Ugyanígy, lebegő polcok alkalmazásával és a falfelületek hasznosításával csökkenthető a lakás alapterületének túlzsúfolása.



Privát szféra


Szintén a tér kategóriába esik a privát szféra, privát tér is. Mindannyiunknak szüksége van egyedüllétre - van, kinek több, van, kinek kevesebb időre - ezért a legjobb, ha van lehetőségünk elvonulni egy olyan szobába, ahol egy időre csak mi tartózkodunk. Ezt a teret érdemes úgy megtervezni, hogy az ott töltött idő valóban feltöltődést eredményezzen.


Lehet ez a tér a hálószoba is, és hölgy vásárlóink tökéletes énidő-helyszíne a lebegő sminkasztal: ahol nem feltétlenül csak szépítkezni lehet, hanem olvasni, netezni, vagy épp egy következő utazást megtervezni.


Vannak lakások, amelyekben nem tudunk elvonulni külön szobába - például közös térben dolgozunk home office-ban - szerencsére itt is van lehetőség némi elkülönülésre. Szobán belüli térelválasztó funkciót tölthet be a bútorok elrendezése, a növények, vagy kifejezetten térelválasztásra használatos paravánok: mint például a japán eredetű shoji táblák.




Természet


A több otthon töltött idő azt is eredményezi, hogy csökken a kapcsolatunk a természettel - ami elég hamar hiányozni kezd nekünk. Legyünk kinn amennyit csak lehet, de be is csempészhetünk némi természetet az otthonunkba. A növényeken túl számos megoldás létezik, ami természetes, vagy a természetet imitálva hasonló hatást kelt: ilyen például egy természetes elemeket ábrázoló tapéta, ágynemű, dekorációként használható faág, kő, gyümölcs is - de ide tartozik a tömör fa bútor is, amelyen mindig a természet köszön vissza ránk.



Érdemes a biofil lakberendezést elővenni (írtunk erről részletesebben is egy korábbi cikkünkben), ez az irányzat a természetes, organikus elemeket használja lakberendezési célokra: a színek, formák, textúrák és még számos elem kombinálásával.


Kényelem


Az ötödik tényező - bár triviális, de fontos: a kényelem. Ahhoz, hogy otthon kényelmesen érezzük magunkat, számos tényező szükséges: megfelelő hőmérséklet, fény, páratartalom, illetve ezen alap feltételeken felül az a kényelmes hangulat, ami az angolok szerint “cozy”, az észak-európaiak szerint “hygge”, mi magyarok pedig gyakran "kuckózás"-ként hivatkozunk rá.


Bárhogyan is hívjuk, mindannyiunknak különböző összetevőkből áll az igazi kényelem elérése: egy puha pokróc, a kedvenc díszpárnáink, tökéletes kanapé a nappaliban, makramé, színes világító labdák, illatgyertyák is közreműködhetnek, de említhető a ruházat is, szóval a téma szinte minden irányból megközelíthető. Alakítsd ki saját magadnak, a te kedvenc kényelmi összetevőidből álló enteriőrt, hogy a lehető legjobban érezhesd magad az otthonodban.



Ha tetszettek a tippek, iratkozz fel hírlevelünkre, így minden új, hasonló tartalomról elsőként értesülhetsz. Hamarosan szó lesz a minimalizmusról, színhasználatról, aktuális hazai és külföldi trendekről is.


65 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page