top of page

Falszínek: ezek az árnyalatok határozták meg otthonainkat (interjú Loydl Péterrel)

Frissítve: 2021. nov. 18.

Milyen falszínekre vágyunk otthonainkban a vírus idején? A legjobban talán olyasvalaki látja a tendenciákat, aki a festékek, és a lakberendezés világában is otthonosan mozog. Loydl Péter épp ilyen: belsőépítész, a Loydl Péter Design alapítója, másrészről a Benjamin Moore nemzetközi festékmárka hazai képviselője.


Még egy korábbi egyedi bútor projekt kapcsán kerültünk kapcsolatba, amikor a vevőnk egy speciális Benjamin Moore színárnyalathoz szerette volna illeszteni a megrendelt bútor színét. Mi is beszereztük ugyanazt a színt, és egyedileg festettük meg a sminkasztalt.


Péterrel a falszínekről, trendekről, és a hazai / nemzetközi ízlés különbségeiről is beszélgettünk.


Loydl Péter
Loydl Péter belsőépítész, és a Benjamin Moore festékmárka hazai képviselője

polcom-polcom: Belsőépítészként és a Benjamin Moore nemzetközi festékmárka magyarországi képviselőjeként elég jó rálátásod van az otthonteremtők preferenciáira: hogy látod, melyek voltak a legnépszerűbb színek 2021-ben?


Sajnos vagy nem, de még mindig az off white (bézs, fehér, homok, taupe) színek az egyeduralkodók. Ezek az árnyalatok fedik le az eladásaink 90%-át. Annyira nem meglepő, hiszen a

legtöbben a világos tereket kedvelik és nagy felületekre nem akarnak sötét árnyalatot választani. A meleg szürke falszínek jöttek még fel egyre inkább. Régebben ezeket mindenki hidegnek tartotta, de szerencsére már egyre kevésbé rettegnek ettől és rájöttek, hogy ha megfelelő tónussal van megtörve, rendkívül meleg hatást keltenek.


polcom-polcom: Mit gondolsz, mi lehet ennek az oka?


A teljes helyiség sötétre festése még mindig elenyésző, mondván, hogy szűkíti a teret. Amerikában ezzel nincs gond, nagyon szeretik a mélyebb tónusokat használni. Nem érzem úgy, hogy ez nagy baj lenne, szimplán más a színek kultúrája ott és nálunk. Illetve sokszor a mennyezetet is ugyanazzal a sötét színnel festik. Mi is ösztönözzük vevőinket a merészebb koncepciók kipróbálására.


Külföldön azért sokkal bátrabban belenyúlnak színekbe, hiszen a falfestés egy később is könnyen variálható műfaj. Nemrégiben volt egy hotel projektünk ahol a minden falat és mennyezetet egy

sötétebb zöld színnel festettek és hihetetlen kellemes és otthonos lett a végeredmény.


(az alábbi képeken Péter munkái szerepelnek: sötét falszínt mutató hálószoba, fürdőszoba és nappali)


polcom-polcom: Milyen változásokat látsz a vírus előtti időszakhoz képest?


Úgy érzem nekünk szerencsénk volt, mert az építkezések az utóbbi 2 évben sem álltak le.

Mivel a festés viszonylag gyors és költséghatékony folyamat amivel talán a leglátványosabb változást lehet elérni, mindenki igyekezett az eddig elhanyagolt, vagy keveset használt helyiségeket felfrissíteni. Valamint a DIY bútorfestések is megnőttek picit.


polcom-polcom: Ha már festék trendek: mi a helyzet külföldön? Melyek most a legdivatosabb színek, és mennyire vannak összefüggésben a hazai igényekkel?


Szerencsére a mi vevőkörünk eléggé design tudatos. Mivel egy nagyon jól ismert nemzetközi

márka vagyunk, sokszor szembesülünk azzal, hogy a vevők már a pinteresten vagy más medián keresztül kinézett színekkel jönnek hozzánk. Szerintem a legutóbbi 2021 színpalettánk egy nagyon jól eltalált skála lett. Az ebben megjelenő terrakotta, sötétkék és az türkizeskék falszínek nagyon mentek. Ezt bizonyítja az is, hogy még soha annyit nem adtunk el az év színéből mint idén. Szerintem egyébként a 2022-es trendek is finomabb, de telt árnyalatok felé fognak tendálni.


türkiz hálószoba
hálószoba a Benjamin Moore AF-545 Solitude színben

polcom-polcom: Te belsőépítészként általában milyen színekkel dolgozol, mik a preferenciáid? Nyilván minden projekt más és más, de biztosan van egy halmaz, amiből szívesen válogatsz.


Én is szeretem alapszínnek a fehéret vagy világos szürkét választani, viszont nagyon sokszor

használok sötét falszíneket, még kis terekben is. Ez egy nagy tévhit, hogy a pici szoba is legyen fehér. Ilyen esetben én vagy egységesen világosra vagy egy nagyon sötét árnyalatra festem a tereket. Sokszor otthonosabb érzést is elérhetünk el egy jól megválasztott határozottabb árnyalattal. Ehhez mondjuk, ha tölgy bútorokat és fehér kiegészítő felületeket használunk, rendkívül otthonos hangulatot érhetünk el.


Nálam a Hale Navy és a Boreal Forest színek a nagy kedvencek, mindkettő nagyon sötét árnyalat.

Az Affinity színskálánkat például sokat használom. Az a nagy előnye, hogy úgy tervezték meg,

hogy minden árnyalat harmonikusan passzol egymáshoz, így könnyű mondjuk egy lakáson belül egymáshoz tónusban passzoló színeket választani.


Alap színnek én az OC-65 "fehéret" választom, és társítom például az OC-19 Seapearl homokszínnel, illetve az 1471 Shoreline szürkével.


homokszín és szürke falszínek
Péter egyik kedvelt falszín-kombinációja

polcom-polcom: Még azt mondd el kérlek, hogy egy éppen lakásfelújításban, lakberendezésben érdekelt olvasónak miért lehet érdekes a Benjamin Moore-t választania. A különleges falszín árnyalatokon felül milyen előnyei vannak, ha egy profi festékmárkát (mint a BM) választunk?


Nyilván az egyedi színskálánk kiemel minket a tömegből, de ez csak a jéghegy csúcsa. Ez egy

150 éves cég, amely a mai napig saját maga fejleszti és álltja elő a termékeit. Ez egyedülálló a festék piacon, mert a többi gyártó általában összevásárolja a gyengébb alapanyagokat és különböző adalék anyagokkal próbálja javítani, ami inkább rontja a festékek ellenállását hosszú távon.


Iszonyatos kutatómunka van minden termék mögött. Röviden ez annyit jelent, hogy ami új kijön ezen a piacon az általában tőlük indul. Pár példa:

  • Minden festékünk szuper mosható és ez más márkákkal ellentétben nem azt jelenti hogy lemosod, és a szín is jön vele, hanem hogy egyáltalán nem engedi ki magából a pigmentet.

  • A legtöbb festékünk környezetbarát, azért ma már ez is fontos szempont. Festés után közvetlenül is alig van szaga, és később is ha dörzsölöd, nem oldódik ki belőle káros anyag.

  • Egyedülálló a fedése: még egy foltmentes fekete szín elérése is maximum 2 réteggel megoldható. Ezzel tényleg nem tud senki versenyezni itthon.

  • Van egy olyan szabadalmunk is, hogy kis felületen is javítható - tehát ha vissza kell javítani, nem kell az egész falat újra festeni.

  • Olyan egyedülálló pigment rendszerünk van, ami nemcsak hogy tartósabban megőrzi a színek mélységét, de sokkal valósághűbben adja vissza őket.

  • "Mindenre van megoldás" filozófia. A legtöbb márka csak egy típusú falfestéket árul. Nálunk az a cél, hogy speciális igényeket is kiszolgáljunk. (pl.: karcálló, fürdőszobai, bútor, kültéri stb.


Falszín példák a Benjamin Moore-tól


Fehér hatású falszínek



Szürkés falszínek



Sötét falszínek



Még több inspirációt találsz a Benjamin Moore magyar nyelvű weboldalán.

326 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page