top of page

A biofil lakberendezésről beszélgettünk Katusával

Van a lakberendezésnek egy irányzata, ami a természetet helyezi előtérbe - az organikus formák, színek és textúrák közelebb hozzák azt a környezetet, amivel a legősibb kapcsolatot ápoljuk. Legalábbis a biofil irányzat szerint.


A természet szeretete, az organikus elemekhez való kötődés - erről szól a biofil otthonteremtés, és van olyan lakberendező, aki kifejezetten erre szakosodott. Mi most felkerestük őt: Nagy Katalin Juditot a Katusa Interior Design-tól, és beszélgettünk egy jót: arról kérdeztük, hogyan kezdett ezzel foglalkozni, hogyan lett a "biofília nagykövete" és mik a biofil design legfőbb jellemzői. Majd azt is megállapítottuk, hogy a polcom-polcom bútorok is klasszikus részei lehetnek egy biofil enteriőrnek. Hogy miért? Az interjúból kiderül.


Nagy Katalin Judit
Nagy Katalin Judit, a biofília nagykövete

polcom-polcom: Mesélj pár szót magadról, hogyan lettél lakberendező?


Már gimnazistaként is foglalkoztatott a téma, de végül más irányba tanultam tovább és idegenforgalmi közgazdász lettem. Az érdeklődésem a lakberendezés után nem szűnt meg, szívesen segédkeztem rokonoknak, barátoknak egy-egy felújítás során burkolatokat, bútorokat, lakástextileket választani és mindig vettem egy-egy magazint, ami a témával foglalkozik.

Miután a férjemmel tégláig romboltuk és újraépítettük az első közös lakásunkat, rengeteg ismerős mondta, hogy nekem ezzel kellene foglalkoznom - így már megvolt a külső megerősítés is, ami bizonyította, hogy van hozzá érzékem. Miután megszületett a kisfiam, elérkezettek láttam az időt és beiratkoztam egy iskolába, hogy elsajátítsam az alapokat.


biofil lakberendezés
wabi-sabi és biofil elemek ötvözete egy családi házban

polcom-polcom: Minek a hatására kezdtél a biofil design / lakberendezés témával foglalkozni?


Ez még a tanulmányaimhoz kötődik, az egyik projektfeladat során egy kis vidéki vendégház belső tereit kellett megterveznünk és a koncepcióban szabad kezet kaptunk. A fejemben már kirajzolódott, hogy egy olyan helyet szeretnék, ami környezettudatos módon van kialakítva, s keresgélés közben találkoztam először a biofil design fogalmával. Nagyon izgalmasnak találtam ezt a területet, így egyre jobban beleástam magam, rengeteg külföldi cikket/tanulmányt elolvastam - sőt azóta már túl vagyok két online képzésen is.


polcom-polcom: Hogy látod, kinek való leginkább a biofil lakberendezés? Univerzálisan bárhol jó ötlet, vagy megosztó ez az irányzat?


Igazából, ha egy picit megismerjük ennek a design szemléletnek az elemeit, akkor rájövünk, hogy vannak olyanok, amelyeket ugyan nem tudatosan, de mindig használunk a belső terek kialakítása során. Szerintem egyáltalán nem megosztó, mivel az ember és a természet ősi kapcsolatára épül - minden koncepcióba be lehet illeszteni belőle valamennyit.


A biofil design 14 féle eszközt foglal magába (ezeket a Biofil design - Természetes & fenntartható lakberendezés csoportban mutatom be), melyek a vizualitás mellett hatnak minden érzékszervünkre.


kis tér berendezése
kis tér berendezése lebegő bútorokkal és biofil elemekkel

polcom-polcom: Honnan ered, mióta létezik a biofil design?


Maga a Biofília egy hipotézis, miszerint az embereknek veleszületett hajlamuk van arra, hogy kapcsolatot keressenek a természettel és más életformákkal. A biofília kifejezést a német származású amerikai pszichoanalitikus, Erich Fromm használta először “Az emberi destruktivitás anatómiája” (1973) című könyvében, amely a biofíliát „az élet és minden élő szenvedélyes szeretetének” írta le. Később Edward O. Wilson amerikai biológus és Stephen R. Kellert szociálökológus tőbb tanulmányt, könyvet is írt a témában.


A biofil design ezek nyomán bontakozott ki és ma már jelentős hatással van a tervezőkre, létrejöttek olyan épületminősítési rendszerek mint például a WELL Building Standard (már budapesten is van ilyen minősítést kiérdemlő épület) vagy a Living Building Challange, amelyek az emberek jóllétét és az erőforrások ésszerű felhasználását helyezik előtérbe - ennek alapvető feltétele a biofília és a fenntarthatóság elveinek az alkalmazása a helyszínválasztás, a tervezés és a kivitelezés során is. A városépítészetben is egyre hangsúlyosabb szerepet kap, erre a legjobb példa Szingapúr, ami mára egy zöld oázissá vált.


minimál lakberendezés
home staging, Katusa tervezésében

polcom-polcom: A polcom-polcomnál előszeretettel alkalmazunk tömör fát a lebegő bútorainkban. Ettől nem csak minden darab teljesen egyedi, hanem a természetességet képviselik - így jellemzésed alapján beleillenek a biofil irányzatba is. Te hogy látod?


Abszolút így van! Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy végre van valaki, aki igazi fával is dolgozik :-) A biofil design fogalmát sokan elég tágan értelmezik, például valakinek egy fa mintázatot utánzó laminált bútorlap vagy egy vinyl padló is belefér - én viszont úgy gondolom, ha ha megtehetjük, akkor inkább válasszuk az igazi fát (ami fenntartható erdőgazdálkodásból származik), mert így lesz igazán őszinte, eredeti és természetes a végeredmény - arról nem beszélve, hogy ez a legegészségesebb és legfenntarthatóbb megoldás is.


polcom-polcom: Hol hallottál először a polcom-polcom márkáról?


Ha jól emlékszem, egy Facebook csoportban találkoztam először a márkával.


polcom-polcom: Végül, elárulod, hogy neked melyik a kedvenc polcom-polcom terméked? :)


Mindegyik nagyon tetszik, sok ötletes megoldást lehet létrehozni velük. Talán a kerti dióból készült lebegő polc a kedvencem, a maga natúr, kissé rusztikus megjelenésével lopta be magát a szívembe.


dió lebegő polc
természetes szélű lebegő polc, kerti dióból


696 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page