top of page

Lakberendezési trendek: szakértünk a Moody Interior Design-nal

Frissítve: 2021. nov. 18.

Milyen trendek határozták meg otthonainkat 2021-ben? Mi történik külföldön, és az hogyan hat a magyar lakberendezésre?


lakberendezési trendek 2021

Erről beszélgettünk Wágner-Héjja Fannival és Csohány Borbálával - a Moody Interior Design belsőépítészeti és lakberendezési stúdió alapítóival. Munkáikat a finom elegancia, minimálba hajló letisztultság, és mindenekelőtt a hasznos funkcionalitás jellemzi - a kreatív és ízléses otthonteremtés mellett pedig kiváló rálátásuk van a hazai és nemzetközi lakberendezési trendekre is, így izgalmas beszélgetésben vehettünk részt, és megismerkedhettünk a tendenciákkal - Fanni és Borbála enteriőr-szemüvegén keresztül.


Wágner-Héjja Fanni és Csohány Borbála, a Moody Design alapítói


Ismerkedj meg szolgáltatásaikkal és munkáikkal a Moody Interior Design weboldalán.


polcom-polcom: Az elmúlt időszak nagyon speciális volt (covid, 2020-2021) ami sokunkban átértelmezte az otthoni környezetünk fontosságát. Hogy látjátok, vannak nyilvánvalóan ennek az időszaknak tulajdonítható átalakulások a tendenciákban, ízlésben, stb.?


Két területen érzünk változást, az egyik inkább technikai, ami a mi szervezői munkamenetünket

érinti, a másik a lakások funkcionális térkiosztását érintő változás.


A vírus hatására az elmúlt másfél évben az alapanyagok időben történő szállítása nehézségekbe

ütközik, így a termékek rendelése során sokszor csúszással kalkulálunk. Volt például, hogy egy fél évet vártunk kanapéra. De ez nem csak a szállítási időre van hatással, hanem az árképzésre is. A

faanyaggal dolgozó cégek (pl. konyhabútor, parketta, beltéri ajtó) napi árakat és szállítási határidőket tudnak megadni. Ezért a megrendeléseket igyekszünk minél hamarabb indítani és a tárolásra fektetjük a hangsúlyt, mert sokszor jobban megéri az ügyfélnek tárolási díjat fizetni, mintsem a folyamatosan növekvő árakat lekövetni.


A másik nem elhanyagolható tényező a dolgozószobák felértékelődése a magánlakásokat illetően. A vírust megelőzően nem volt számottevő elvárás az ügyfelek részéről a dolgozószoba. Ezzel ellentétben számos új projektben fontos szempont. Van, ahol teraszt építünk be és tervezünk dolgozószoba funkcióra, de van régi projektünk is, ahol a tároló egységet kellett dolgozószobának alkalmas térré alakítani.


polcom-polcom: Ti, mint lakberendezők/építészek, közelről nyomonkövettétek már az eddigi évek, akár évtizedek folyamatait, és biztosan láttok tendenciákat. Hogy látjátok, melyek voltak a

legmeghatározóbb lakberendezési trendek idén, esetleg melyek vannak épp

kibontakozóban?


A lakberendezési trendek folyamatosan változásban vannak, így ahogy mondod, nem állapotot,

inkább aktuális pillanatfelvételt tudunk kiértékelni.


Szögletes helyett íves formák


Az elmúlt évek során a leginkább markáns változás, hogy eltűntek az addig minden téren hódító szögletes, geometrikus formák. Helyette megjelentek az ívek, a gömbök, a félkörívek. Jellemző ez a kiegészítőktől kezdve a lámpákon át a tapéták mintázatáig, szinte mindenre. Ahol lehet, ott „gömbölyítünk”. Az alábbi fotón idén nyáron átadott munkánk látható, ahol a konyha szélső elemei ívben hajlított ajtókkal végződnek. A sok éles sarok helyett a lágyabb formavilág kellemesebb térérzetet biztosít.


lakberendezési trend íves formák
modern konyha, teli íves formákkal

Terazzo megjelenése


Másik markáns elem a terrazzo megjelenése, amely hidegburkolat formájában hódít, azonban már

számos egyéb termék is kapható ezzel a mintázattal. Ez esetben egy magyar sajátosságot meg tudunk említeni, ugyanis tapasztalataink szerint a magyar ügyfeleket túlságosan a nagymama

padlóburkolatára emlékezteti, így elutasítják. Ezzel szemben hidegburkolat kategóriában a

márványhatás mit sem vesztett közkedveltségéből. A mai napig előszeretettel választják az ügyfelek.


terazzo burkolat
a terazzo korlátlan lehetőségeiből "csak" néhány példa

Barna és természetes színek


Az elmúlt pár évet tekintve a szürke volt a meghatározó alapszín. Ezzel szemben a barna újra

visszatérőben van. Azt tapasztaljuk, hogy újra szívesen választják az ügyfelek fal- és burkolati szín

gyanánt.



A tapéta új virágkora


A fali dekorok használata is meghatározó, a tapéta reneszánszát éli. A választék olyan nagy, hogy a nehézséget a döntés jelenti. A magyar piacon számos cég kínál egyedi gyártásra lehetőséget. A tapéta innovációja a burkolási lehetőségeket is forradalmasította. Már a zuhanyzóba is tudunk tapétát tervezni, melyet teljesen egyedi, az ügyfél által választott designban tudunk nyomtatni.


Az alábbi két fotón ugyancsak saját projektünk látható. A fürdőszobába tervezett tapéta jelen esetben a mosdó mögött található, mely a vizes blokkot azáltal, hogy szobaszerűbbé teszi barátságosabbá is varázsolja. A hálószobában az ágy mögötti szakaszon panelekre ragasztott tapéta található.



Fa lamellák


A fali burkolatok másik közkedvelt formája a fa lamella. Alkalmazzuk fali vagy mennyezeti dekorként, illetve térelválasztóként is. Bútorok frontján is egy közkedvelt választás. Nem csak fahatás jellemzi, a bútorokkal azonos színre festve is izgalmas megjelenési forma. Az előző képeken bemutatott saját projektből emeltük ki az alábbi fotót is, melyen a lakás hangulatához tevezett holdkapu található. Ez esetben a fa lamellákat olyan módon terveztük meg, hogy a térelválasztó szerepén túl a lakás egyik legmarkánsabb design elemét kaptuk.


fa lamellás holdkapu
hangsúlyos térelválasztó: fa lamellás holdkapu

Tágas és világos tértervezés


A fentieken túl a tervezésben, téralakításban tapasztalható irányzat, mely felé töretlenül halad a

belsőépítészet/építészet, az a tágas, nagy egybenyitott terek, a minél nagyobb nyílászárók. A

természetes fény a lakás részévé válik, akár felülvilágítók segítségével. A benti és a kinti határ

elmosása a cél. Ezt a trendet a burkolathasználat teljes mértékben leköveti. A nappali padlóburkolatának kiválasztásánál kiemelt szempont, hogy az folytatólagosan fusson a teraszon.

Egyre nagyobb méretű padlóburkolatokat használunk, hogy fugával minél kevésbé törjük meg a teret, erősítve az egybekezelt terek hatalmas térérzetét, szellős, légies voltát.



Emellett a funkcionális terek (konyha, fürdőszoba) is egyre inkább a lakótér részéve válnak. A hatást azzal erősítjük, hogy ugyanazon anyagokat használjuk, mint a lakás egyéb területein. Nem teszünk különbséget a fürdőszobai és a lakás egyéb részén alkalmazott padlóburkolat használatában, legyen az fa vagy kerámia. Megjelenik a fürdőszobában a függöny és az előbb említett tapéta.


polcom-polcom: Ezek közül mi a hozzátok legközelebb álló trend – és miért? Hogyan építitek be a munkáitokba?


A munkánk során változatos megbízásoknak kell eleget tennünk. Ezért igyekszünk maximálisan

megfelelni az ügyfeleknek, a fent felsorolt trendeket nem erőltetjük aktualitásuk miatt vagy mert

számunkra testhezálló. Terveztünk vintage, klasszikus és minimál otthonokat is. Mi a modern trendet kivitelezési megoldások mentén képviseljük. Ilyen a burkolatváltók minimális használata, a zuhany esetében a padka elhagyása, a zuhanyzóban a falfülkék kialakítása, a kiegészítő, technikai világítások tervezése.


polcom-polcom: Mennyire vannak összhangban a külföldi trendek a hazai lakberendezéssel? Ugyanaz zajlik itthon is, csak némi csúszással, vagy országonént eltérő trendek jönnek/jöhetnek létre?


Sajátos, itthoni trendet nem tapasztalunk, alapvetően a külföldi trend gyűrűzik be itthon is.

Meghatározó ebben az üzletek, jobban mondva az elérhető árkategóriában jelenlévő üzletek

kínálata. Szűk az a kínálat, ahol a magyar átlag piac számára kínálnak termékeket megfelelő

minőségben. A lengyel termékek (burkolatok, bútorok) pár éve egyre nagyobb jelenléttel

fellelhetőek, és azt gondoljuk ez egy olyan megoldás, ami a magyar piacon hiánypótló. Az olasz

designt lekövetve, töredéke áron lehet olyan bútorokhoz jutni, melyek minőségben ugyan nem az

eredeti szintnek felelnek meg, de elfogadhatóak.


A másik jellemző, amit tapasztalunk, hogy az ügyfelek kicsit hagyományos keretek között szeretnek maradni. Félnek az extrább választásoktól. Erre a fentebb említett terrazzo is egy jó példa. Színekben és formavilágban is maradnak a megszokott, biztonságos keretek között.

A magyar trendeket illetően egy szűk réteget érinti a ’70-es évek klasszikus darabjainak újraélesztése. Erre számos olyan cég is alapoz, melyek bútorok felújítását tűzte ki céljául.


polcom-polcom: És végül, beszéljünk egy keveset a polcom-polcom által is képviselt lebegő bútorokról – hogy látod a lebegő bútorokat, lebegő éjjeliszekrényeket, mint trend? Ti is alkalmazzátok őket?


Mi is tapasztaljuk, hogy előtérbe kerül a lebegő bútorok térnyerése. Azáltal, hogy egyre levegősebb, átláthatóbb tereket tervezünk, úgy alakul át a bútor design is. Amennyiben van a bútoron elhagyható elem, azt a minimál design el is hagyja. Jelen esetben ez a lábat jelenti.


Egyelőre a fürdőszobában alkalmazunk a leggyakrabban lebegő szekrényt. Ezt a megoldást az ügyfelek teljes mértékben el is fogadják. Úgy gondoljuk, hogy a fürdőszobából indulva, az éjjeliszekrény, majd a sminkasztal és az íróasztal is közkedvelt lebegő elemmé válnak. Ahogy az interjú elején említettük az íróasztal egy feltörekvőben lévő eleme a lakásoknak. Végül nem utolsó sorban egy praktikus saját tapasztalat, hogy a robotporszívó térhódításával sokkal praktikusabb, ha minél kevesebb az útban álló elem.



Ami emellett különlegessé és jól használhatóvá teszi a polcom-polcom termékeit, hogy egyedi igény szerint állítható össze az anyaghasználat. Ez egy rendkívül hasznos lehetőség, mert ez nagy szabadságot ad a tervezés során. Szerintünk az egyedi igényre szabott megrendelések jelentik a jövő egyik pillérét.


Moody Design
Fanni és Borbála, amikor épp nem tervezéssel foglalkoznak :)

A Moody Interior Design munkáit ábrázoló fotókat Hlinka Zsolt készítette: weboldal / Instagram

A többi kép forrása: Pinterest, Benjamin Moore

 

Ha tetszett a beszélgetés, iratkozz fel hírlevelünkre, így hasonló szakmai tartalmakról (és egyedi akcióinkról) elsőként értesülhetsz.

165 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page