top of page

A lebegő bútor kettős jelentése

Ha érdekel a lakberendezés, akkor valószínűleg hallottál már a lebegő bútor kifejezésről. Azonban tudtad, hogy ezt a kifejezést két különböző dologra is használják?

Természetesen egyik jelentésének sincs köze a gravitációhoz. Lehet szó bármennyire különleges bútordarabról, lebegni biztosan nem fog - de akkor miért hívják így? Ebben a cikkben felfedjük a két különböző jelentést - és meglátod: könnyen lehet, hogy lebegő bútor a te otthonodban is megtalálható, akár mindkét értelmében is.


A lebegő bútor egyik jelentése: egy falra szerelt bútor fajta


A lebegő bútor kifejezést elsősorban egy bútor kategóriára használják. Ha követsz minket már egy ideje, akkor jól ismered a fogalmat. Ahhoz, hogy lebegő bútornak hívjunk egy bútordarabot, két feltételnek egyszerre szükséges teljesülnie:

  • falra szerelt bútornak kell lennie

  • rejtett fali rögzítéssel kell rendelkeznie

A rovar/bogár hasonlattal élve, minden lebegő bútor falra szerelhető - de nem minden falra szerelt bútor lebegő! Csak azokat lehet így nevezni, amelyek rejtett fali rögzítéssel rendelkeznek - amitől úgy tűnik, mintha semmi nem tartaná őket.


lebegő tv szekrény
lebegő TV szekrény

Néhány jellemző lebegő bútor fajta

Számos klasszikus bútordarabnak létezik lebegő változata. Például:

… és így tovább.

lebegő fésülködő asztal
lebegő fésülködő asztal

Határt csak a méret és súly szab - így például egy ágy, vagy egy nagy étkező asztal nem gyakran fordul elő lebegő kivitelben. Azonban ne gondold, hogy csak kis polcocskákból létezik lebegő: egész nagy éjjeliszekrények, sminkasztalok is elérhetők lebegő kivitelben, és okos rögzítésük komoly terhelhetőséget biztosít.

A lebegő kivitel pedig nem csak a szemnek kedvez: praktikus, helytakarékos tárolást tesz lehetővé, mivel nem ezek a bútorok nem foglalják el a helyet a padlón. A helyiség légiesebb, tágasabb marad.

A trükkös rögzítés a kulcs


A bútor méretétől és súlyától függően számos rögzítési mód létezik.

Polcok esetén gyakran polctartó rudat / konzolt alkalmaznak, amire rácsúsztatható a polc. Különböző méretű és teherbírású rögzítések is elérhetők:


A nagyobb bútordarabok, például szekrények (éjjeliszekrények, TV állványok stb.) közvetlen felfúrással is rögzíthetők a falra, hátlapjukon keresztül, vagy az úgynevezett “french cleat” megoldással akaszthatók fel a falra.

A french cleat megoldás 2 darab, 45°-ban vágott lécből áll, amelyek illeszkednek egymásba. Az egyi kdarab kerül rögzítésre a falon, míg a másik a bútor része - ez a rögzítési mód kifejezetten előnyös a nagyobb, nehezebb bútorok esetén, mivel sokkal kényelmesebb a felszerelése (nem kell odatartani a nehéz bútort a falhoz a felcsavarozás idejére).


Itt olvashatsz bővebben a french cleat rögzítésről.

A lebegő bútor másik jelentése: egy bútor elrendezési elv

Az említett bútor fajta mellett egy szoba berendezésére is használják a lebegő kifejezést (lebegő vagy úszó elrendezés). Ebben az esetben arról van szó, hogy bútordarabok nem a falhoz tolva, hanem beljebb a szobában találhatóak, tehát nem érintkeznek semmi mással, vagyis “lebegnek”.


lebegő bútor elrendezés
lebegő bútor elrendezés egy nappaliban

Legtöbbször kanapék, asztalok elrendezése történik így. De mi az értelme?

  • kisebb szobák tágasabbá tehetők ezzel az elrendezéssel - meglepő lehet, mivel az ember automatikusan a falhoz tolná a bútorokat, hogy több hely maradjon a szobában, azonban ez könnyebben vezet kis tér illetve bezártság érzéshez. Ellenben, ha a bútor körül minden irányban valamennyi üres tér jelenik meg, javul a térérzet.

  • nagyobb szobák esetén kiválóan alkalmas arra, hogy a kihasználatlan felületeket csökkentsük

  • szabálytalan alakú szobák esetén is jó megoldás, ahol egyébként lehetetlen lenne a falhoz illeszteni a bútorokat

  • arra is alkalmas, hogy felosszunk egy helyiséget - például egy nappalit pihenős / TV sarokra illetve egy külön home office részre. A bútorok ilyenkor térelválasztó funkciót is ellátnak.

Ha tetszett a cikk és szívesen hallanál tőlünk további ötleteket, tippeket, iratkozz fel hírlevelünkre, így minden új cikkünket automatikusan megkapod emailben is.177 megtekintés0 hozzászólás

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page