top of page

Mi az a french cleat?

Frissítve: 2021. márc. 18.

Ha érdeklődsz a falra szerelt bútorok iránt, mint pl. a lebegő éjjeliszekrények vagy sminkasztalok, bizonyára hallottál már a french cleat elnevezésű rögzítési megoldásról – mivel ez az egyik legnépszerűbb felszerelési mód. Ha mégsem, akkor ez a cikk neked szól: ismerd meg ezt a trükkösen egyszerű, de stabil szerkezetet, ami számos előnnyel rendelkezik!


french cleat felszerelés
trükkös rögzítés, ami megbújik a bútor mögött

A french cleat jelentése


Magyar megfelelője nem igazán ismert ennek a kifejezésnek, “francia ék” vagy “francia léc”-ként fordítható, mi pedig gyakran ékes lécként hivatkozunk rá. Hogy valóban francia eredete van-e, azt sajnos nem tudjuk, de a wikipédián olvashatsz róla bővebben.

A french cleat valójában egy fából készült, 45 fokban (vagy egyéb szögben) vágott léc. Pontosabban két darab léc – az egyik a bútor hátulján található, a másik pedig a falra szerelendő. A speciális alakja miatt a lebegő éjjeliszekrény vagy egyéb lebegő bútor egyszerűen felakasztható rá, és ott is marad, miközben megfelelő megtámasztást kap a faltól. A következő ábra segít megérteni a rögzítési elvet:

french cleat rögzítési elv
így működik a french cleat rögzítési elv

A french cleat ideális lebegő éjjeliszekrényekhez


Valójában a french cleat az, ami egy lebegő éjjeliszekrényt lebegővé tesz. Miért? Mert a french cleat kívülről egyáltalán nem látható – és éppen ezért hívják a lebegő éjjeliszekrényeket lebegőnek: mert olyan, mintha semmi sem tartaná őket.


Míg a klasszikus polctartó konzolok a bútor alatt helyezkednek el, a french cleat megbújik a szekrény mögött, letisztult minimalista hatást biztosítva a lebegő polcoknak és éjjeliszekrényeknek.


Milyen faltípusokhoz használható a french cleat?


A jó hír az, hogy gyakorlatilag bármilyen falra felszerelhetsz bútort a french cleat megoldással. A fő kérdés nem is az, hogy french cleat legyen vagy egyéb rögzítési elv, hanem a kontaktus a fal anyagával: e kérdésben pedig a csavar és a tipli lesz kulcsfontosságú.


A french cleat tehát bármilyen falon alkalmazható, amennyiben a fal anyagának megfelelő csavart és tiplit használsz. Tégla, beton, de akár még gipszkarton falhoz is létezik speciális kialakítású tipli, aminek köszönhetően stabil rögzítést érhetsz el. Nem is kell messzire menned, egyszerűen beszerezheted online, vagy a közeli háztartási / építési szaküzletekben.


tiplik gipszkarton falhoz
speciális tiplikkel akár még gipszkarton falra is szerelhető nehéz bútor

Mekkora súlyt bír el a french cleat rögzítés?


Meglepően sokat, de a pontos válasz sok tényezőtől függ: milyen mély a polc és így mekkora terhelés éri a rögzítést, milyen anyagból van a fal és hogy ennek megfelelő csavart / tiplit használsz-e – amennyiben igen, egy french cleat megoldással felszerelt lebegő éjjeliszekrény például több tucat kilót is elbír.


Mi a polcom-polcomnál azt javasoljuk, hogy 10 kilogrammnál többet ne nagyon pakolj rá (természetesen magát a bútort úgy tervezzük és építjük meg, hogy ennél jóval többet elbírjon, de a fali rögzítés a hatáskörünkön kívül áll). Szerencsére ez a súly bőven túl is szárnyalja azt a terhelést, amit általában az éjjeliszekrények tartanak – legyen akár szó a Trónok harca összes kötetéről vagy egy nehéz fémvázas lámpáról.


french cleat éjjeliszekrényhez
french cleat segítségével felszerelt lebegő éjjeliszekrény

Hogyan kell felszerelni a lebegő éjjeliszekrényeket?


A french cleat használatával ez nagyon egyszerű, mindössze két lépésből áll:

  1. Szereld fel a french cleat lécet a falra. Ügyelj rá, hogy vízszintesen kerüljön felszerelésre és mindenképp a fal anyagához megfelelő csavart és tiplit használj.

  2. Csak akaszd a bútort a lécre, és kész is vagy!


Ha bővebben érdekel a french cleat rögzítés vagy a lebegő éjjeliszekrényeink, írj nekünk vagy nézd meg a modelleket. Sőt, ha feliratkozol a hírlevelünkre, az ehhez hasonló új cikkeket mindig elküldjük neked, és még egy kupon kódot is biztosítunk, ami soha nem jár le.

396 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page